MeWa-Automatisering

03-2014 t/m heden  

Rijkswaterstaat combi-tunnel Nijverdal 

http://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/plannen_en_projecten/n_wegen/n35/combiplannijverdal

 Voor het project Combiplan Nijverdal begeleiden van aannemer besturing TTI bij oplevering en testen van de besturingssystemen. het hierbij vooral aansturen van de partijen en rapporteren aan het management van de project gedelegeerden.

Functie : Consultant TTI besturing 

 


 

02-2012 t/m heden         

Gemeente Amsterdam sectie DIVV Project Renovatie IJ-tunnel

http://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie-diensten/ivv

Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) bedenkt, ontwikkelt, onderhoudt en verbetert de complete verkeersinfrastructuur van Amsterdam. De opdracht die DIVV had uitgeschreven was het uitvoeren van toezicht op de realisatie van de besturing van de TTI. Tevens ondersteuning van de directie.

Functie : Toezichthouder Besturing


 


04-2012 t/m heden         

ABZDiervoeding

http://www.abzdiervoeding.nl

ABZ Diervoeding is een nieuwe coöperatie voor diervoeding ontstaan na een fusie uit kracht tussen twee sterke coöperaties: Arkervaart Diervoeders en Brameco∙Zon voeders. Het project is het realiseren van een nieuwe PLC en SCADA applicatie voor de besturing van de mengvoeder fabriek in Markelo. Het gaat hier om de installaties van de inname, maalmenglijn, perserij en bulkverlading. De applicatie wordt gerealiseerd met de MES Toolbox (MTB) van Cofely (http://www.cofely-gdfsuez.nl/nl/markten/food-en-feed/mes-toolbox.html). Bij dit project wordt geen gebruik gemaakt van de MES functionaliteit van Cofely. Hiervoor wordt het bestaande MES systeem van Imtech Windosys gebruikt. Dit is gelijk ook de grootste uitdaging om deze systemen te koppelen.

Functie : Lead engineer


03-2000 t/m Heden       

Owens Corning Veil in Apeldoorn

http://www.owenscorning.com

 

Owens Corning maakt op de locatie in Apeldoorn glasvezel vlies.  Het productie proces lijkt erg veel op die van papier. Er zijn twee productie lijnen namelijk een 3 en 4 meter (breedte doek) lijn. De fabriek bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Stofvoorbereiding;
  • Natpartij;
  • Drogersecties;
  • Impregneerstation;
  • Opwikkelaar;
  • Omroller;
  • Verpakkingsmachine.

De stofvoorbereiding is een batch georiënteerd proces. De overige onderdelen zijn continue processen.

Functie : Lead Engineer/Service engineer


03-2004 t/m Heden       

Zeelandia in Zierikzee

http://www.zeelandia.nl

Zeelandia produceert bakkerij grondstoffen middels een aantal productie lijnen. Een van de lijnen produceert broodmixen. Om tot het juiste recept te komen worden containers over een transportbaan getransporteerd. Het recept bepaalt op welke posities de container zal stoppen zodat er voor dat specifieke recept grondstoffen in de container gedoseerd worden. Er is een besturing die de transportbaan bestuurt en een die het doseersysteem bestuurt. Het gebruikte concept PCE is bij meerdere relaties geïmplementeerd. PCE is een S88 concept voor de PLC besturings laag. Voor de besturing van de transportbaan en het doseersysteem heb ik het ontwerp en de realisatie uitgevoerd. Tevens heb ik het gehele systeem onderhouden om zo de continuïteit te waarborgen.

Daarnaast zijn we in 2011 begonnen met de ombouw van de productielijn voor spijs van Siemens S5 naar S7. Hierbij is hetzelfde PLC concept geïmplementeerd als bij de broodmixen lijn.  

Functie: Lead Engineer/Service engineer


02-2011 t/m heden        

E.J. Bos in Wijk bij Duurstede

http://www.ejbos.nl

E.J.Bos is een mengvoeder productie bedrijf. Ze hebben een locatie in Ederveen (Hoofd vestiging) en Wijk bij Duurstede. Na overname van de helft van de aandelen voor Locatie Wijk bij Duurstede wilde E.J.Bos de fabriek moderniseren middels een MES/SCADA en PLC besturing. Het ontwerp, implementatie, testen en inbedrijfstellen van de PLC/SCADA applicatie heb ik voor mijn rekening genomen. Tot op heden verleen in nog ondersteuning bij kleine wijzigingen en voor het oplossen van storingen. Middels inbelverbindingen kan ik onderhoud uitvoeren op afstand. Voor het MES systeem is Windosys van Imtech uit Hoogezand toegepast.

Functie : Lead Engineer


07-2010 t/m 06-2011     

Bolletje in Almelo

http://www.bolletje.nl

Bolletje is zoals menigeen weet producent van beschuit, pepernoten, koekjes sticks e.d. Ze hebben een drietal productie locaties verschillende producten worden gemaakt. De volgende verdeling is ontstaan:

  • Almelo: beschuit, knäckebröd, sticks, taai en kruidnoten;
  • Heerde: hartige snacks, biscuit, koekjes, knäckebröd en koek;
  • Naarden: speciale broodsoorten;

 Voor al deze producten zijn speciale productie lijnen gebouwd. In 2010 heeft Bolletje een paar installaties verbeterd dan wel vervangen. De installatie voor de sticks en kruidnoten is verbeterd. De verbetering is doorgevoerd voor de voordeeg installatie. De besturing van de doseringen en mengen is vernieuwd. Daarbij is ook de koppeling naar een MES systeem gerealiseerd zodat de voordeegproductie beter gestuurd en gecontroleerd kan worden. Daarnaast is er een nieuwe productie lijn geplaatst voor knäckebröd en beschuit. De installaties zijn nieuw opgezet voor voordeeg, bakken en inpakken van de producten.

Functie : Lead Engineer


02-2010 t/m 11-2010     

Coop Zuid-Oost Salland in Haarle

http://www.zuidoostsalland.nl

Zuid-Oost Salland is een mengvoeder producent. Ze hebben een vestiging in Haarle. De fabriek bestaat uit Inname, 1 maalmenglijn, 3 perslijnen en een bulkverlading. In de periode dat ik betrokken geweest ben is de implementatie van een nieuwe SCADA applicatie en ombouw van sattline naar VIPA voor perslijn 3. VIPA is geprogrammeerd met behulp van Siemens S7programmeer software. Het MES pakket Windosys van Imtech is toegepast.

Functie : Lead Engineer


09-2010 t/m 12-2010                 

CeHaVe in Wanssum

http://www.agrifirm.com/agrifirm-feed

Cehave is een mengvoeder producent. In 2010 is de gehele productie lijn door Humiq opnieuw geautomatiseerd. Ik ben door Humiq ingehuurd om te ondersteunen bij de implementatie van PCE. Tevens heb ik het ontwerp gemaakt voor een uitbreiding van de bulkverlading middels een weegband. Daarna heb ik de aanpassing geïmplementeerd, getest en inbedrijf gesteld.

Functie : Lead Engineer


02-2010 t/m 12-2011                

Qolortech in Vaassen

http://www.qolortech.nl

Qolortech is producent van een aantal grondstoffen voor de kunststof industrie. Onderstaand een opsomming van de producten:

·         QolorTech® pigmenten en pasta's voor coatings, drukinktinkten, masterbatches en compounds.

·         Masterminds® masterbatches voor thermoplastische kunststoffen.

·         HiQon® pigment mono concentraten in verschillende polymeren.

·         HiQontrol® additief preparaten.

Voor de transport van de benodigde grondstoffen is een nieuw blaastransport aangeschaft. Tevens is er een nieuw doseersysteem geplaatst om verschillende grondstoffen op gewicht te doseren in een meng vat.

Functie : Lead Engineer


04-2010 t/m 05-2010     

Euroma in Wapenveld

http://www.euroma.com/euroma/index.htm

Euroma is een Europese kwaliteitsleverancier van kruiden, specerijen, seasonings, marinades, sauzen en andere smaakmakers. Als partner van vooraanstaande bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en retail zijn we sterk in het bedenken en aanbieden van tailor made oplossingen. Voor het verpakken van kruiden worden glazen danwel kunststof potjes gebruikt. Voor het vullen, bedekselen en verpakken van deze potjes heeft Euroma een nieuwe lijn geplaatst.

Functie : Lead Engineer   


01-2010 t/m 02-2010                 

Hycom in Apeldoorn

http://www.hycom.nl

Hycom is een producent allerlei hydraulische installaties. Wij hebben ondersteuning verleend bij de implementatie van plc besturing van een baggerschip. Ik heb hierbij het overleg gevoerd met Hycom en een collega aangestuurd voor de implementatie.

Functie : Lead Engineer   


09-2009 t/m heden                    

De Eendracht in Rouveen

http://www.eendrachtrouveen.nl

De eendracht is een mengvoeder fabrikant van hoofdzakelijk biologische mengvoeders. De fabriek bestaat uit een inname grondstoffen, maal menglijn, 1 perslijn en een bulkverlading. De fabriek is in 2009 volledig opnieuw geautomatiseerd. Voor de PLC besturing is een VIPA plc ingezet. Scada is gerealiseerd met Infilink en als MES applicatie is gekozen voor Integra van Radar Automations.

Functie : Lead Engineer


03-2009 t/m heden                    

Booijink in Rijssen 

http://booijinkveevoeders.nl

Booijink is een mengvoeder fabrikant met een vestiging in Rijssen, Raalte en Luttenberg. De fabriek in Rijssen bestaat uit een inname grondstoffen, maal menglijn, 1 perslijn en een bulkverlading. De fabriek is in 2009 volledig opnieuw geautomatiseerd. Voor de PLC besturing is een VIPA plc ingezet. Scada is gerealiseerd met Infilink en als MES applicatie is gekozen voor Arges van Gentry Resources. De uitdaging bij dit project was dat bestaande besturingskasten ook een eigen batch afloop hadden middels relais techniek. Er was geen budget om alles te vervangen. Hierdoor moest middels de standen van kleppen en schuiven gekeken worden hoe de staat van de installatie was. De software is wel zodanig opgezet dat in de toekomst de besturing aangepast kan worden.

Functie : Lead Engineer


09-2008 t/m 02-2009      

Gemeente Amsterdam sectie DIVV

http://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie-diensten/ivv

Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) bedenkt, ontwikkelt, onderhoudt en verbetert de complete verkeersinfrastructuur van Amsterdam. De opdracht die DIVV had uitgeschreven was het onderzoeken van een nieuwe oplossing voor de PLC en SCADA besturing van de tunnels. Hierbij moet tevens onderzocht te worden wat de efficiëntste manier (zo kort mogelijk blokkeren tunnel) is om de ombouwen uit te voeren.

Functie : Consultant


5-2006 t/m heden           

Brons in Voorthuizen

http://www.bronsvoorthuizen.nl

Brons is een fabriek van mengvoeder producten en kalvermelk poeder. De fabriek van de kalvermel poeder is volledig opnieuw geautomatiseerd. Samen met Jan Hofman automatisering heb ik de PLC/SCADA besturing opnieuw gerealiseerd; Als MES pakket is Windosys van Imtech uit Hoogezand ingezet;

Functie : Lead Engineer

 

2002 t/m 2004

BAT (British American Tobacco)

Service Engineer

produceert sigaretten. De productie is verdeeld in de primary en de secundairy. De primary bereidt de tabak voor om gebruikt te worden voor de productie van sigaretten. Voor de primary heb ik de SCADA applicatie ontwikkeld en gerealiseerd in Factorylink en Visual Basic. De applicatie heeft een koppeling met oracle t.b.v. de gewenste mengsels. Daarnaast is er een koppeling naar Siemens S5 en S7 plc’s voor het doorzetten van de produktie parameters en visualiseren van de status van de produktielijn. Tevens heb ik deze applicatie onderhouden om de continuïteit van de productie te waarborgen.

1998 t/m 1999

ForFarmers (vroegere ABCTA) produceert mengvoer en heeft meerdere fabrieken. De grootste staat in Delden, Voor deze fabriek heb ik samen met collega’s het concept ontwikkeld, geïmplementeerd en later onderhouden. (Siemens S7, Factorylink, Visual Basic)

Voor de fabriek in Deventer heb ik een migratie uitgevoerd van de Mitsubishi A-series naar de Q-series, vervolgens heb ik deze later ook onderhouden. (Mitsubishi, Melsec Medoc +)

1998 t/m heden

Inhouse verbeter project omvat de ombouw van het PCE concept dat is opgezet om sneller PLC-SCADA applicaties te kunnen ontwikkelen. Er wordt gebruik gemaakt van OPC-server, Visual Basic, MSAccess, Siemens S7, Factorylink en IFix.

In dit project was het mijn verantwoordelijkheid het bestaande concept om te zetten naar het nieuwe. Hierbij was ik de lead engineer.

1998 t/m 1998

Implementeren besturing OP15 van Siemens. Aanpassing S7 code.

5-1998 t/m 6-1998

Implementeren S5 applicatie t.b.v. de mengerij van een mengvoederfabriek.

4-1998 t/m 6-1998

Implementeren van een standaard S7 bouwsteen t.b.v. uitlezen Philips weegmodule m.b.v. profibus.

4-1998 t/m 5-1998

Aanpassing meter telling t.b.v. productie kunststof buizen.

11-1997 t/m 11-1998

Bouwen centrale bediening van RWS kunstwerken (brug, sluis e.d.) rondom Maastricht m.b.v. een B&R PLC en Aprol I.

06-1997 t/m 09-1997

Testen in inbedrijfstellen van een test kast die de elektrische eigenschappen van dak ventilatoren test.

12-1997 t/m 03-1997

Automatisch genereren van inspectie rapporten voor controle van hoog- en laagspanningsinstallaties.

08-1996 t/m 12-1996

Inbedrijfstellen van bewaking- en toegangssystemen t.b.v. gaslocaties bij de Gasunie.

08-1996 t/m 06-1996

Uitvoeren project Wijvels. Het project hield in het realiseren van een 5-tal bedieningsstations voor een aantal verkeersobjecten in de verkeerscentrale noord holland. De verkeersobjecten zijn:

·         Schipholtunnel,

·         Wijkertunnel (nieuwe tunnel),

·         Coentunnel,

·         Velsertunnel,

·         Zeeburgertunnel,

·         Spitsstrook A1.

De doelstelling was dat de system integrators van de genoemde verkeersobjecten hun software volgens de door Rijkswaterstaat opgezette standaard werd geïntegreerd. Tevens moest de ombouw naar de nieuwe centrale zo geruisloos mogelijk worden uitgevoerd. Een bedieningsstation kan flexibel toegekend worden aan een verkeersobject. Dit houdt in dat alle videobeelden, intercom, telefoon en besturingsinformatie overgezet worden naar de betreffende bedieningsstation. Voor de visualisatie is er voor elk bedieningsstation een grootte videowall geplaatst. Hierop kunnen de videobeelden en de computer beelden worden getoond. De besturing van de centrale is gerealiseerd met Sattline van ABB. De kunstwerken zijn door middel van glasvezel verbindingen gekoppeld aan de verkeerscentrale. Via deze verbinden gaan alle videobeelden, geluid en besturingsinfo van de kunstwerken. Ik heb meegewerkt aan de inbedrijfstelling van de totale installatie met als speerpunt de elektrische installatie zoals intercom, 220 VAC installatie en het video systeem van sony.

01-1996 t/m 03-1996

Uitvoeren I/O test van het DCS systeem van de vuilverbranding AVI Twente

07-1995 t/m 11-1995

Inbedrijfstelling trambewakingssysteem met behulp van de redundante S5 PLC in Graz.

01-1995 t/m 06-1995

Implementatie en inbedrijfstelling PLC en SCADA applicatie t.b.v. een grasdrogerij in Sneek.

Afstudeer project: Ontwerpen, implementeren, bouwen en testen installatie t.b.v. productie met arvex versterkte kunststofvezel.